Terug Ontdek meer van Shimano

Er zijn maar weinig onderdelen die net zo'n verschil op een racefiets kunnen maken als remblokken. De kleine blokken passen gemakkelijk in de remklauwen en het soort compound dat je kiest - metaal of resin - kan de rijervaring volledig veranderen.

Shimano Remblokken

Of het nu gaat om nauwkeurige controle in een groot peloton, etappewedstrijden van een week, glibberige cyclocrossparcoursen, lange gravelwedstrijden of bikepackingtrips met vrienden; je baseert de remblokkeuze niet op wat je doet, maar op hoe je wilt rijden. Er is geen goed of verkeerd remblok. Het is vooral van belang om te begrijpen dat je met elk materiaal de fiets kunt finetunen, zodat hij beter bij je past.

Alles over remblokken op de racefiets

Metaal of resin: de basisprincipes

Resin remblokken, ook wel organische of semi-metalen remblokken genoemd, zijn gemaakt van een mix van vezels die met een sterke lijm aan elkaar hechten. Gewoonlijk zijn de vezels zachter dan metaal, wat het remmen doorgaans stiller maakt.

Alles over remblokken op de racefiets

Metalen remblokken, ook wel gesinterde blokken genoemd, zijn gemaakt van samengesmolten metalen deeltjes. Deze remblokken zijn veelzijdiger en duurzamer onder de meest uiteenlopende omstandigheden. Om diezelfde redenen gebruiken ook veel auto's en motoren metalen remblokken.

Tour de France voor vrouwen

Metaal of resin: houd rekening met het weer

De belangrijkste reden om voor metalen remblokken te gaan, heeft te maken met de weersomstandigheden. Monteer ze voor bijvoorbeeld modderige cyclocrossparcoursen, stormachtige trainingsritten of rondjes onder soortgelijke omstandigheden als in de voorjaarsklassiekers. Kortom, als je met natte, vuile condities moet afrekenen. Metalen remblokken hebben dan de voorkeur boven resin blokken vanwege hun langere levensduur. Ze gaan langer mee, wat tussentijds onderhoud en geld bespaart. Wanneer je hard moet remmen in slechte omstandigheden, overweeg dan metalen remblokken voor extra duurzaamheid.

Alles over remblokken op de racefiets

Metaal of resin: minder geluid

Fietsers haten piepende remmen. Wist je dat er maar weinig onderdelen zijn die meer lawaai maken dan een vervuilde set schijfremblokken? Hitte, vocht, stof, olie en ander straatvuil kunnen geluid in de hand werken. Resin remblokken zijn over het algemeen stiller en maken minder lawaai onder droge en stoffige omstandigheden. Dat is voor jezelf fijn, maar ook voor je medefietsers. Het vermogen van een remsysteem om goed met warmte om te gaan kan het decibelniveau ook beïnvloeden. Daarbij kan het ontwerp van de remblokken helpen het lawaai te verminderen - daarover straks meer.

Alles over remblokken op de racefiets

Metaal of resin: aangrijping en doseerbaarheid

Metalen en resin remblokken verschillen enigszins in krachtoverbrenging en doseerbaarheid, waardoor het remgevoel en de controle-eigenschappen anders zijn. In dit opzicht is de keuze voor metalen of resin remblokken afhankelijk van persoonlijke voorkeur.

Alles over remblokken op de racefiets

Metalen remblokken hebben een agressievere aangrijping, met een duidelijk aan-uit-remgevoel. Resin remblokken hebben een meer gedoseerd, geleidelijk remgevoel, wat prettig is voor fietsers die maximale controle willen over de hoeveelheid remkracht.

Het terrein en de rijstijl kunnen een rol spelen bij de keuze in remblokken die je kiest. Op gravelpaden met weinig tractie kan een resinblok helpen je grip te behouden. Op plekken met exacte rempunten en voorspelbare tractie, zoals op een droog parcours, zijn metalen remblokken juist meer geschikt vanwege het aan-en-uit-gevoel. Vergeet ook niet dat de weersomstandigheden een belangrijke rol spelen, dus houd daar rekening mee, samen met de voorkeur die je hebt als het gaat om doseerbaarheid.

Alles over remblokken op de racefiets

Metaal of resin: kracht, warmtebeheer en beperking remverlies

Als het aankomt op pure remkracht en goed warmtemanagement, wat helpt het remverlies te beperken, zijn metalen remblokken de beste keuze. Als je het grootste deel van je tijd rijdt of koerst in de bergen, met lange afdalingen en dus veel remmen, leveren metalen remblokken steeds veel remkracht. Van warmteopbouw hebben ze geen hinder.

Alles over remblokken op de racefiets

Dan nog iets: de remblokken met Shimano's ICE-TECHNOLOGIES - zowel op metalen als resin modellen - hebben een gepatenteerd vinnenontwerp dat de warmteontwikkeling vermindert. De vinnen hebben een tweelaagse constructie van aluminium en roestvrijstaal. Deze combi zorgt ervoor dat warmte zich snel verspreidt. Je hebt zo minder te maken met tussentijds onderhoud en de levensduur van de remblokken is langer. Daarbij neemt het remverlies af en maakt het remmen minder geluid.

Alles over remblokken op de racefiets

Om het echt duidelijk te maken: remblokken kunnen een groot verschil maken in hoe een racefiets rijdt. Met de keuze tussen metaal en resin kun je je fiets heel goed afstemmen op de omstandigheden van dat moment. Dat opent mogelijkheden om nieuwe lijnen te rijden, de snelheid beter te controleren en meer plezier te ervaren op de weg, op het crossparcours of tijdens een graveltrip. Vergeet niet dat je nieuwe remblokken moet inrijden om veilige en optimale prestaties te behalen. Kijk voor het inrijprotocol naar onderstaande video.

background image

Deel dit artikel

Gerelateerde verhalen