Terug Ontdek meer van Shimano

Oud-winnares beschrijft de zwaarste hellingen van de Ronde van Vlaanderen

Net als Coryn Rivera van Team Sunweb zelf zijn de beklimmingen van Vlaanderen, ben je er niet snel vanaf, zijn ze taai en mag je ze niet onderschatten op basis van hun lengte. Rivera komt uit het zonnige Zuid-Californië, maar is succesvol op de koude, natte kasseien en korte, steile heuvels in België. Ze is de enige Amerikaanse winnares in de 103-jarige geschiedenis van de beroemde Ronde van Vlaanderen. De kampioene vertelt hoe de vijf zwaarste heuvels van de Ronde voelen als je ze beklimt.

 

Oude Kwaremont

Lengte 2,2 km

Hoogte 93 meter

Stijgingspercentage 4,2 (max. 11,6 %)

De Kwaremont vind ik de zwaarste. Hij is net lang, steil en ruig genoeg om je te laten afzien. Zelfs als je je goed voelt, gaat het niet vanzelf. Daar loste ik in het jaar dat ik won. Het is puur in het rood rijden en de aanloop is supersmal. Je komt zonder vaart bij de voet aan, je moet jezelf erop slepen. Er zijn wat vlakkere stukken, maar hij is zo lang.

 

Kruisberg/Hotond

Lengte 1,8 km

Hoogte 87 meter

Stijgingspercentage 4,8 (max. 9 %)

De wegen in aanloop naar de Kruisberg zijn smal en technisch. De klim begint al op het asfalt en dan volgt er 300-400 meter met supersteile kasseien. Ze zijn schots en scheef en je kunt er geen vaart op maken.

 

Paterberg

Lengte 0,4 km

Hoogte 48 meter

Stijgingspercentage 13,7 (max. 20 %)

Als ik nog fris ben en met goede benen aan de Paterberg begin, is dit mijn favoriet. In de Ronde is dit de laatste klim. Hij is kort, maar zo steil dat het voelt alsof er geen eind aan komt. Ook is hij heel erg hobbelig, je moet je echt naar boven worstelen. Hij is zo steil dat het wel veldrijden lijkt. Je moet de goede lijn vinden. Als de goot vrij is, rijd ik het liefst daardoor.

 

De Kanarieberg

Lengte 0,9 km

Hoogte 85 meter

Stijgingspercentage 7,7 (max. 14 %)

Op deze klim liggen geen kasseien, maar hier begint de koers wel vorm te krijgen. Eerst rijd je op een snelweg en na een bocht wordt het ineens veel smaller. Van 15 renners naast elkaar ga je naar drie, voor die bocht is het vechten voor je plek. Dan komt de klim nog.

 

Muur van Geraardsbergen

Lengte 0,9 km

Hoogte 63 meter

Stijgingspercentage 9,0 (max. 20 %)

De Kepelmuur is wereldberoemd. Hij ligt halverwege de vrouwenkoers, dus je hebt nog benen over, maar het is nooit makkelijk. De aanloop naar de klim is ook technisch, want je gaat van een brede snelweg naar nauwe straatjes. En het wordt steeds steiler.

Deel dit artikel

Gerelateerde verhalen