Terug Ontdek meer van Shimano

De voorbereidingen op een granfondo of toertocht zorgen voor heel wat spanning en opwinding. Soms zelfs zoveel dat mensen vergeten hun fiets goed klaar te maken. Een mechanisch probleem op de dag zelf levert vertraging op of voorkomt zelfs dat je de eindstreep haalt. Waarom zou je al je trainingsarbeid tenietdoen door je fiets niet in orde te maken? Ontdek wat jij zou moeten doen in aanloop naar een evenement om er zeker van te zijn dat jij en je fiets in optimale staat verkeren om te presteren! 

Het begint allemaal bij je fiets 

Voor veel rijders is Gran Fondo de langste tocht die ze maken, dus moet alles aan je fiets zo comfortabel mogelijk zijn. Laat je fietspositie zo snel mogelijk checken als je tijdens de voorbereiding last hebt van kleine pijntjes. Dan heb je nog genoeg tijd om een nieuw onderdeel te monteren of te wennen aan de nieuwe afstelling. Jouw lokale fietsenmaker kan je adviseren over wat je moet veranderen of upgraden. 

Plan je upgrades van tevoren 

In aanloop naar een groot evenement is het verleidelijk om een paar mooie upgrades voor je fiets te kopen, maar als je contactpunten zoals je zadel of stuur verandert, moet je dat ruim van tevoren doen om er zeker van te zijn dat ze prettig voelen en goed zijn afgesteld. En je wil ook zeker geen lange afstanden rijden op een zadel dat je nog niet eerder hebt geprobeerd! Als je aanpassingen maakt in je aandrijflijn, door bijvoorbeeld te gaan rijden met een bergcassette, neem dan de tijd om te testen in hoeverre de nieuwe set-up bevalt.  

En begin nooit aan een toertocht met iets wat je nog niet eerder hebt geprobeerd. Dit geldt zowel voor de kit en kleding als voor upgrades aan je fiets. Draag nieuwe kleding niet voor het eerst bij een event. Misschien zit het niet lekker, schuren de naden of jeukt de stof. Deze kleine irritaties kunnen enorm afleiden als je lange uren in het zadel zit. Draag schoenen waarmee je al een tijdje rijdt en check de staat van je schoenplaatjes. Versleten schoenplaatjes kosten je trapvermogen, maar als je ze wil vervangen, wacht dan niet tot de avond voor het event. Je moet een paar ritten maken om de ideale positie te vinden. 

Plan je upgrades van tevoren

Geef je fiets ruim op tijd een onderhoudsbeurt 

Breng je fiets minstens twee weken voorafgaand aan het event naar een fietsenzaak voor een onderhoudsbeurt. Dan hebben de mecaniciens tijd om hem goed na te kijken en eventuele nieuwe onderdelen te bestellen en te monteren. 

Fietsonderdelen slijten door gebruik en met versleten onderdelen presteert je fiets niet optimaal. Dit is niet leuk en kan zelfs gevaarlijk zijn.  Je mecanicien kijkt je ketting, kettingbladen, cassette en kabels na. Indien nodig vervangt hij ze zodat je soepel kunt schakelen. Krachtige remmen zijn essentieel voor je veiligheid en daarom worden kabels of hydraulische systemen nagekeken en remblokjes vervangen.  Ook het balhoofdstel, de bottom bracket en de naven worden nagekeken, want versleten en vastlopende lagers maken je trager! 

Ga naar je dichtstbijzijnde Shimano Service Center om je fiets in goede staat te brengen. 

Geef je fiets op de laatste rit voor je sportieve doel een goede schoonmaakbeurt.  Schakel langs alle versnellingen op de cassette, van groot naar klein. En doe een paar korte sprints, zodat je zeker weet dat alles goed werkt. Je doet er goed aan om kort vóór het event je benen te testen. 

Houd je technische vaardigheden op peil 

Kleine technische problemen zoals een lekke band of kettingbreuk hoeven geen reden te zijn voor opgave. Als je die problemen nog niet zelf kunt verhelpen, vraag dan je mechanieker om het voor te doen. Neem een Quick-link of Powerlink voor je ketting mee, net als reservebanden en een lichte pomp. Om extra snel weer lucht in je band te krijgen, is er een CO2-patroon. Als je start met een mooie set hoge wielen, moet je binnenbanden meenemen met ventielen die lang genoeg zijn en door de velg steken. Of je hebt een ventielverlenger nodig.  

Als je tijdens het event vol adrenaline zit, kan het lastig zijn om een euvel rustig te verhelpen, zelfs als je weet hoe je de klus moet klaren. Door te oefenen krijg je meer vertrouwen. Los je problemen sneller op en verklein je de kans dat je in de stress schiet of een fout maakt.

Je tas inpakken 

Pak je tas met je uitrusting op de dag voor je doel. Leg de benodigdheden klaar, zodat je zeker weet dat je alles mee hebt en dat alles naar behoren werkt. Kijk naar de weersvoorspelling, zodat je uitrusting past bij de omstandigheden. Controleer twee keer of je alles hebt ingepakt. Veel fietsers grepen naast hun doel, omdat ze bijvoorbeeld vergaten hun schoenen of helm in te pakken! 

Op de dag zelf 

Kijk je fiets op de ochtend van het event nog een laatste keer na, zeker als je hem in de auto of op het dak hebt vervoerd. Breng met een voetpomp je banden op de juiste spanning. Test al je versnellingen, draai aan je wielen en ga na of je remmen snel genoeg aangrijpen en niet aanlopen. Bekijk hier hoe je een volledige pre-ride check doet.

Controleer je fiets

En gaan! 

Als je weet dat je fiets in goede staat verkeert en je de reserveonderdelen en vaardigheden hebt om problemen te verhelpen, kun je met een gerust hart van start. Je steekt al je energie en aandacht in het leveren van een optimale prestatie.

Neutrale materiaalwagen van Shimano

Maak kans op een plek in de neutrale wagen van Shimano tijdens een etappe in de Tour de France van 2022

Benieuwd hoe het eraan toe gaat in 's werelds beroemde wielerwedstrijd, de Tour de France? Dit is je kans. Shimano en de Tour de France bieden samen een fantastische belevenis aan tijdens een Tour de France-etappe.