Een paklijst maken is een goed idee, vooral als je weleens iets vergeet. Je wilt niet bij de wedstrijdregistratie aankomen en daar ontdekken dat je je helm, schoenen of laadkabel voor de e-bike bent vergeten.
Sportieve doelen, zoals deelname aan een granfondo, zijn fantastische drijfveren die je fit en op de fiets houden. Fysieke voorbereiding op dergelijke lange afstanden is vanzelfsprekend essentieel. Maar het is net zo belangrijk om je fiets rijklaar te maken. Lees verder voor meer informatie over het onderhoud van je fiets in de aanloop naar een granfondo.
Train voor succes
Stap op de fiets en geniet van de opbouw van je conditie en vorm voor de grote dag. Train op de fiets die je ook voor je doel gebruikt. Dan raak je niet alleen fysiek voorbereid op de vele uren in het zadel, maar leer je ook de signalen kennen als je fiets niet meer zo soepel en efficiënt loopt als je zou willen. Zorg er goed voor tijdens je trainingsvoorbereiding. Maak hem dus regelmatig schoon, smeer de ketting en controleer zo nu en dan de staat van je schijf- of velgremblokken.
Gebruik veroorzaakt slijtage. Als je veel traint voor een granfondo, dan gaat dat proces logischerwijs sneller. Kettingen en kabels rekken uit, tanden van cassettes en kettingbladen vervormen, het bandprofiel verdwijnt en remblokken slijten door de wrijving bij het remmen. Het uitrekken van kabels en kettingen behoort tot de meest voorkomende onderhoudsproblemen. Als je weet hoe je klein onderhoud zelf uitvoert, bijvoorbeeld om je versnellingen fijner af te stellen, hoef je niet meer naar de fietsenmaker. Desondanks heeft je fiets een onderhoudsbeurt nodig voor de wedstrijddag.
SHIMANO Kennisbank:
- Kom meer te weten over het belang van onderhoud van je fiets
- Leer welke 7 factoren invloed hebben op hoe vaak je fiets onderhoud nodig heeft
Onderhoud vóór de wedstrijd
Plan je fiets ruim van tevoren in voor een servicebeurt bij een SHIMANO-dealer en laat deze minstens een week vóór de granfondo uitvoeren. Als er grotere problemen zijn, bijvoorbeeld een versleten cassette die aan vervanging toe is, plan de beurt dan liever twee weken vóór de race. Dit geeft de fietsenmaker de tijd om onderdelen in te kopen, mocht hij het originele SHIMANO-onderdeel dat nodig is niet op voorraad hebben. Als je fiets alleen een pre-race check nodig heeft, volstaat een week ervoor.
De mechanieker moet de hele fiets nalopen en ervoor zorgen dat elk component goed samenwerkt met de andere onderdelen. Niet alleen de afstelling van de versnellingen en remmen is belangrijk; indien nodig moeten ook de lagers, onder meer in de trapas, worden ingevet of gesmeerd. Als vervanging van versleten onderdelen noodzakelijk is om je fiets raceklaar te maken, zorg er dan voor dat je deze inwisselt voor originele SHIMANO-onderdelen. Dit draagt eraan bij dat je fiets soepel blijft functioneren. SHIMANO-onderdelen zijn immers zodanig ontworpen dat ze als compleet systeem het beste werken. Dat geldt vooral voor de diverse onderdelen van je aandrijflijn en de remklauwen en remblokken.
E-bikezaken om rekening mee te houden
Vergeet niet dat de onderdelen van de aandrijving en de remblokken van e-bikes sneller slijten dan die van conventionele fietsen. Dat komt door zowel de grotere belasting op de aandrijving als het hogere totaalgewicht dat de remmen tot stilstand moeten brengen. Naast een regelmatige servicebeurt moet je ervoor zorgen dat de motor van je e-bike goed werkt en dat de accu altijd is geladen (voorkom diepontlading). Als je van plan bent om met een extra accu te gaan rijden voor een grotere actieradius, maak dan lange trainingsritten met die extra batterij aangesloten. Op die manier ontdek je eventuele problemen met de motor en accu ruim van tevoren, zodat je onderdelen zo nodig tijdig kunt laten onderhouden of vervangen.
Checklist bij het inpakken:
De tapering naar de wedstrijddag
Als je fiets in topconditie is en je bent begonnen aan je fysieke taperperiode richting de granfondo, is het belangrijk om alle benodigde spullen voor het evenement bij elkaar te rapen. Pak je tas van tevoren in en zorg dat je de juiste kleding hebt voor het weer waarmee je tijdens de wedstrijd te maken krijgt. Controleer ook je reserveonderdelen en gereedschap voor op de fiets; zorg ervoor dat je reserveband niet lek is, dat je minitool de torx- en inbussleutels heeft die je nodig hebt voor reparaties, dat je CO2-regelaar en pomp in orde zijn en dat je zo nodig CO2-patronen bij je hebt.
De dag voor het vertrek naar de wedstrijd maak je een laatste ritje met je fiets om er zeker van te zijn dat alles in orde is. Was je fiets vervolgens grondig en smeer de ketting. Als je naar de wedstrijd vliegt of je fiets om andere redenen in een fietstas moet vervoeren, pak hem dan zorgvuldig in, zodat de onderdelen tijdens het vervoer niet tegen elkaar kunnen schuren.
Pre-race check
Loop op de ochtend van de wedstrijddag elk onderdeel nog een keer na en controleer of je fiets goed is gemonteerd. Doe dat vooral als je je wielen, pedalen of stuur hebt verwijderd voor het vervoer. Controleer je bandenspanning en maak een kort ritje om de versnellingen te controleren en de remmen te testen.
Controleer nog een laatste keer of je de benodigde reserveonderdelen en gereedschappen mee hebt in het geval van een lekke band of een mechanisch defect. Denk ook aan je voeding voor onderweg. Ga er dan op uit en geniet. De energie die je erin steekt, zowel in de training als de voorbereiding van je fiets, zorgt ervoor dat je je geen zorgen hoeft te maken. Je concentreert je volledig op de rit.
Routines na afloop
Was je fiets na je granfondo, bij voorkeur voordat je naar huis gaat. Als je een smerige fiets in een fietstas stopt, kunnen er krassen op het frame ontstaan doordat zand en vuil tussen het frame en de sluitriempjes van de tas terecht komen.
Hang je fiets bij thuiskomst niet in de garage tot de volgende grote race. Ga naar buiten en rijd ermee rond! Dat is waarom je tenslotte voor je fiets zorgt en hem altijd in topconditie houdt.