Shimano’s klas van 2022
Het wielerseizoen raast voorbij zoals Wout van Aert de top van een col passeert. Het voelt als gisteren dat Omloop Het Nieuwsblad werd gereden en het jaar voor ons lag. Ineens zijn we hier aan de eindstreep van 2022. Knipper met je ogen en het is voorbij.
Het is één groot spektakel van spannende koersen en gewaagde acties geweest, met bekende winnaars maar ook een aantal verrassende zeges.
Shimano's nieuwe 12-speed R9200 DURA-ACE groepset heeft een succesvol seizoen achter de rug. De winnaars van alle drie de Grote Rondes en diverse Monumenten reden erop. Dit topmodel van Shimano's racetechnologie is nauwkeurig, betrouwbaar en snel. Ideaal voor sporters die alleen het allerbeste willen. Het is de keuze van kampioenen, zoals je ziet in onze lijst van de beste renners van dit seizoen.
Remco Evenepoel (Quick-Step Alpha Vinyl)
Iedereen wist dat Remco een groot talent was, maar in 2022 loste hij zijn belofte pas echt in. Hij won meteen de eerste koers waaraan hij meedeed, de eerste etappe van de Ronde van Valencia. Het bleek een voorbode.
Zijn triomf in Luik-Bastenaken-Luik was op dat moment de grootste zege in zijn carrière. En de manier waarop hij het deed, 30 kilometer voor de streep alleen wegrijden, bleek voor herhaling vatbaar.
Hij domineerde in de Ronde van Noorwegen en won de tijdrit in de Ronde van Zwitserland. In de Vuelta was hij vervolgens vrijwel drie weken lang de baas. De wijze waarop hij zijn in de eerste week in de bergetappes zijn concurrenten achter zich liet, was beslissend en zal niet snel vergeten worden.
De kers op de taart van zijn superjaar was die oppermachtige zege in het WK op de weg in Australië. Hij stak over naar de kopgroep en liet ze achter. Als Evenepoel gas geeft, lijkt niemand te kunnen volgen. Geen wonder dat iedereen over de man in de regenboogtrui praat.
Jai Hindley (Bora-Hansgrohe)
In de Ronde van Italië toonde de man uit Perth zijn doorzettingsvermogen. Waar zijn rivalen één voor één bij leider Richard Carapaz moesten lossen, bleef Hindley op de zwaarste beklimmingen in het wiel van de Ecuadoriaan.
Iemand moest bezwijken en het was op de Passo Fedaia, op de voorlaatste dag, dat Hindley de beslissende demarrage plaatste. Het gevolg was de eerste Giro-eindzege voor Australië en een pluim op de hoed van Bora-Hansgrohe, in één klap een ploeg die een Grote Ronde kan winnen.
Voor Hindley was het zoete wraak omdat hij in 2020 nipt tweede werd. Nu lonkt zijn debuut in de Ronde van Frankrijk: kijken wat deze ontspannen klimmer kan in de allergrootste koers.
Jonas Vingegaard (Team Jumbo-Visma)
Iemand anders die doorbrak, was de denderende Deen van Jumbo-Visma. Als nummer twee van vorig jaar begon hij extra gemotiveerd aan de Tour, omdat het Grand Départ in Kopenhagen plaatsvond.
Vingegaard liet zich niet afschrikken door de problemen op de kasseien van de Tour de France of de snelle start van Tadej Pogačar. De koers ontplofte in etappe 11, toen hij na meerdere aanvallen op de Col du Granon bijna drie minuten op de Sloveen pakte. Zo'n verschil werd tot dan toe niet voor mogelijk gehouden.
De rest van de ronde weerstond Vingegaard de aanvallen van zijn concurrent. Op Hautacam toonde hij zijn suprematie met een tweede etappezege. Zo won hij welverdiend de Tour. Bovendien werd hij geprezen om zijn sportiviteit omdat hij op Pogačar wachtte toen die viel in een afdaling. Vingegaard zal nog veel moois laten zien en er komen nog prachtige duels tussen deze twee.
Lorena Wiebes (Team DSM)
Als je ze niet scherp hebt, heb je een rekenmachine nodig om de zeges van Lorena Wiebes te tellen. Geen sprinter was zo betrouwbaar of constant. In de finales lijkt ze een hogere versnelling te hebben dan haar rivalen: in een paar trappen rijdt Wiebes bij de concurrentie weg.
In haar sterkste seizoen tot nu toe won ze twee etappes in de Tour de France voor vrouwen, het EK op de weg, de Ronde van Drenthe, drie etappes in de Women’s Tour en alle etappes in de RideLondon Classic. In totaal 23 zeges voor de 23-jarige.
Wout van Aert (Team Jumbo-Visma)
Is er iets wat Wout niet kan? Hij won drie etappes in de Ronde van Frankrijk op drie zeer verschillende manieren: lange solo, massasprint en tijdrit. De groene trui kon hem niet ontgaan. Bovendien won hij Omloop Het Nieuwsblad, haalde hij het podium in Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik en boekte hij nog meer tijdritzeges.
Zijn ongenaakbare kracht en veelzijdigheid kan een zwakte zijn omdat andere renners naar hem kijken en het werk aan hem overlaten. Geen wonder dat hij in 2022 net geen Monument won.
Wout is nog steeds wauw, maar ook zijn Franse rechterhand liet zich zien. In zijn eerste jaar bij Jumbo-Visma leek Christophe Laporte dit seizoen alleen maar beter te worden. Hij won een etappe in Parijs-Nice toen de ploeg 1, 2 en 3 werd. Dit was een voorbode van zijn etappezege in de Tour de France, waarin hij ook nog kopman Jonas Vingegaard bijstond. Zijn zilver op het WK Down Under bevestigde dat Jumbo-Visma angstaanjagend veel succesnummers in zijn gelederen heeft.
Marta Cavalli (FDJ-Suez-Futuroscope)
De Italiaanse was verrassend sterk in het voorjaar. Cavalli won de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl en werd vijfde in Parijs-Roubaix. Niet slecht voor een lichtgewicht van 53 kg die op haar best is in de bergen. Dit bewees ze toen ze op Mont Ventoux de Dénivelé Challenge won.
Daarna werd ze tweede in de Giro d’Italia, waarin ze leider Annemiek van Vleuten aanviel op de steilste hellingen. Hoewel ze door een val moest opgeven in de Tour de France Femmes, was ze toch wel de revelatie van de WorldTour voor vrouwen. Eerst reed ze mee, nu rijdt ze vooraan. Italië heeft een geweldige generatie van prachtige renners.
Biniam Girmay (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux)
Als je kijkt naar doorbraken in 2022, moet je het ook hebben over Biniam Girmay, de jongeling uit Eritrea die gek is op Belgisch wielrennen. In zijn eerste jaar op WorldTour-niveau toonde hij zijn kunsten in Gent-Wevelgem, waar hij Christophe Laporte versloeg in de sprint. Dit was voor fans één van de mooiste momenten van het wielerseizoen.
De bevestiging van zijn klasse en veelzijdigheid kwam in de Giro, waar hij na een mooi duel met Van der Poel een etappe won. Zelfs zijn opgave in die koers was memorabel, want op het podium liet hij de kurk van een fles prosecco in zijn oog schieten. Niet eerder bracht het Afrikaanse wielrennen zo'n sterke renner voort die mee kan op gemene heuvels en de besten kan kloppen in de sprints. Fantastisch om te zien.
Marianne Vos (Team Jumbo-Visma)
Jaren gaan voorbij en generaties veranderen, maar Marianne Vos blijft jong. Met haar vertrouwde fraaie stijl en tactische vernuft rijgt ze nog steeds de zeges aaneen. Ze won twee etappes in zowel de Giro als de Tour, waar ze ook de groene trui pakte. Op een haar na won ze daar een derde etappe, maar ze werd verslagen door Cecilie Uttrup Ludwig (FDJ-Suez-Futuroscope), die ook een sprankelende zomer had.
Madame Veelzijdigheid bewaarde het beste voor het laatst en zegevierde vier keer in de Ronde van Scandinavië. Nu lonkt er meer glorie in het veldrijseizoen voor deze vrouw, die gerust de grootste wielrenster aller tijden genoemd mag worden.
Primož Roglič (Team Jumbo-Visma)
Geen wielrenner had in 2022 meer pech dan Primož. Door een val kon hij de eindzege vergeten in de Tour de France (waar hij nog wel Vingegaard met raad en daad bijstond) en hetzelfde gebeurde in de Vuelta. Maar er waren ook hoogtepunten: de Sloveen was de beste in Parijs-Nice en het Critérium du Dauphiné.
Hij is de koning van de comeback en kan als geen ander omgaan met teleurstellingen. Met iets meer geluk zien we hem in 2023 dan ook ongetwijfeld vooraan rijden. Minder geluk kan ook bijna niet.
Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck)
Zijn doel van dit seizoen was de Ronde van Vlaanderen. Hij was de enige die het wiel van Tadej Pogačar kon houden toen die voluit ging op de Paterberg. In het laatste stuk etaleerde MVDP al zijn wijsheid en koersinzicht en klopte hij zijn opponent in de sprint toen de achtervolgers er bijna waren.
Deze vliegende Hollander mocht na de winst in de eerste etappe van de Giro ook nog het roze aantrekken. Hij zat daar ook regelmatig in de kopgroep. Dit hoge niveau hield hij niet het hele seizoen vol, maar het is nooit een slecht jaar als je een Monument op je naam hebt geschreven.
Dylan van Baarle (Ineos Grenadiers)
Met de tweede plek in de Ronde van Vlaanderen toonde Van Baarle al zijn vorm, maar een week later in Parijs-Roubaix was hij magisch.
In een snelle editie van de Hel van het Noorden, met meer stuifzand dan modder, maakte hij de juiste keuzes en reed hij de laatste 19 km alleen. De 30-jarige renner is voor een race zelden de topfavoriet, zelfs na dit succes. Maar hij is sterk, slim en stoïcijns.
Grace Brown (FDJ-Suez-Futuroscope)
Met haar kracht en timing zette Brown zichzelf neer als een gevaarlijke vrouw in ontsnappingen en tijdritten. Ze sloot haar sterke voorjaar af met een tweede plek in Luik-Bastenaken-Luik. Op Britse bodem piekte ze met en etappezege in de Women’s Tour en goud in de tijdrit op de Commonwealth Games.
Na een nieuwe etappezege in de Ronde van Spanje volgde haar hoogtepunt op eigen grond. Vlakbij haar geboortestreek in Australië versloeg ze bijna Ellen van Dijk en pakte ze het zilver in het WK tijdrit. Deze laatbloeier in het wielrennen blijft gestaag groeien. In 2023 kan ze wel eens gaan verrassen.
Richard Carapaz (Ineos Grenadiers)
Noem hem de glimlachende moordenaar vanwege de blik op zijn gezicht als hij de duimschroeven aandraait. In de Giro d’Italia greep hij net naast zijn tweede eindzege door een ultieme jump van Jai Hindley met de eindstreep in zicht. Toen zijn klassement vroeg in de Vuelta vervloog, moest hij schakelen.
Carapaz verwerkte zijn teleurstelling en werd een kundige rittenkaper. Hij won drie etappes en het bergklassement. Hij is een racer pur sang met een uitstekend instinct voor het juiste moment om te gaan. EF Education-EasyPost heeft in 2023 een diamant in huis.
Ook zijn ploeggenoot Geraint Thomas liet weer zien hoe goed hij is in etappekoersen. Net als een goede wijn wordt hij hoe ouder hoe beter. Op zijn 36e werd hij 3e in de Tour de France en won hij de Ronde van Zwitserland. Dit was een van de weinige prestigieuze weekkoersen die hij nog niet had gewonnen.
Neutrale materiaalwagens
Er is een grote groep snel denkende helpers in het blauw die waakzaam toeziet op de racende wielrenners. Het Shimano Neutral Service-team staat in de grote wedstrijden paraat met hun auto's en motoren om wielen te verwisselen, reservefietsen aan te geven en materiaalpech te verhelpen. Onze mecaniciens zitten altijd klaar om met hun mobiele werkplaats in actie te komen.
Dit gaat het hele jaar door, van de kasseien in Parijs-Roubaix, het gravel in Strade Bianche, het draaien en keren in juniorenwedstrijden en paracyclingraces of de bergen en dalen in de Tour de France voor vrouwen. Er zijn zes neutrale materiaalteams actief in Europa op in totaal 560 koersdagen. De sport zou zonder hen gewoon niet hetzelfde zijn.