Terug Ontdek meer van Shimano

Zin om flink te gaan klimmen op de racefiets? Met haar praktische tips helpt Shimano-rijder Nikky Alberts je om je voor te bereiden op de bergen.

De Nederlandse wielrenster Nikky Alberts profiteert van het beste van twee werelden: ze woont en werkt in Nederland, waar we één van de beste fietsinfrastructuren ter wereld hebben. En wanneer ze de vlakke wegen zat is, vliegt ze naar haar tweede huis in Alicante, Spanje, in de buurt van het trainingsgebied waar veel profwielrenners zich voorbereiden op het seizoen.

Zodra ze haar reis heeft geboekt, zorgt Nikky ervoor dat ze ruim op tijd een afspraak boekt bij haar locale Shimano Service Center. Zo kunnen de monteurs haar fiets voor vertrek nog even nalopen.

Vervang de remblokken en ontlucht de remmen voor topprestaties

Om veilig in de bergen te kunnen fietsen, is het verstandig om te beginnen met de remmen. Het hydraulische systeem moet worden gecontroleerd op lucht en indien nodig worden ontlucht, om er zeker van te zijn dat het goed werkt. Ook moeten de remblokken worden gecontroleerd op slijtage, en indien nodig worden vervangen. Nikky geeft de voorkeur aan metalen remblokken, vanwege hun directere remvermogen en hun betere warmteafvoer wanneer ze door het achterland van Spanje racet.

Kies de juiste onderdelen voor je rit

Dan de onderdelen. Een 11-25T cassette achter is prima als je in Nederland fietst, zelfs in onze beruchte heuvels. Maar Nikky heeft meer tanden nodig om de serieuze Spaanse beklimmingen rond haar tweede huis te kunnen veroveren. Dus afhankelijk van de tijd van het jaar en haar vorm, zal ze een 11-28T of 11-34T kiezen. Eerder in het seizoen is de 11-34T haar favoriete wapen en als ze serieus gaat trainen, komt de 11-28T tevoorschijn.

Gebruik de E-TUBE App voor een perfecte uitlijning

Na het verwisselen van de cassette is het altijd verstandig om de positie van de achterderailleur ten opzichte van de cassette te controleren en ervoor te zorgen dat elke schakeling zo soepel mogelijk gaat. Nikky gebruikt de E-TUBE PROJECT Cyclist App om de derailleur perfect uit te lijnen met de nieuwe cassette en ervoor te zorgen dat het schakelen soepel en snel gaat.

Checklijsten, paklijsten en reserveonderdelen

Als laatste is er nog de checklist. Op steeds meer fietsbestemmingen vind je Shimano Service Centers, maar het is altijd verstandig om een aantal belangrijke reserveonderdelen bij je te hebben.

Hier is de paklijst van Nikky: een 12-speed missing link, extra remblokken, een derailleurpad en een extra set binnenbanden. In haar tweede huis heeft ze ook een extra ketting liggen, gewoon voor het geval dat. Zo is ze voorbereid op alles wanneer ze in de bergen fietst.

Bekijk de dealerlocator om een Shimano Service Center bij jou in de buurt te vinden.

Bio

Nikky Alberts is een profwielrenster uit Nederland. Ze heeft eerder de Mallorca 312 gewonnen, werkt in de zorg en woont samen met haar partner en dochter in Nederland.

Deel dit artikel

Gerelateerde verhalen