Terug Ontdek meer van Shimano

Fietsen in de regen is misschien niet altijd leuk, maar niet fietsen is nóg minder leuk. Daarom hebben we doorgewinterde avonturier Chris Hall gevraagd om ons te vertellen hoe we ons op het regenseizoen moeten voorbereiden.

Ervaren fietsers zullen het met ons eens zijn: er bestaat niet zoiets als 'off season'. De Britse wielrenner Chris Hall (@chrishallrides) gebruikt de koudere maanden om zich voor te bereiden op het komende jaar. Als je op zoek bent naar motivatie om eropuit te gaan en in de regen te fietsen, lees dan deze tips om jezelf en je fiets in topconditie te houden!

Voorbereiden op de regen

"Allereerst moet je fiets in goede staat zijn. Jij bent namelijk niet de enige die last heeft van kou en nattigheid", begint Chris. “Zorg dat je remmen en ketting in orde zijn. Remblokken slijten sneller als het nat is buiten, dus controleer ze regelmatig."

“Controleer vervolgens of je schijven nog steeds de gewenste dikte hebben en maak ze schoon. Ik check aan het begin van het winterseizoen altijd of mijn ketting niet versleten is en vervang hem indien nodig. Je cassette en kettingbladen kunnen beschadigd raken als je te lang met een versleten ketting rondrijdt. Zorg er dus voor dat je hem op tijd vervangt, ook als je ketting er misschien nog prima eruitziet. Meten is immers weten.”

Dit jaar reed Chris alle voorgaande WK-parcours in Groot-Brittannië op weg om het WK van 2023 in Glasgow te bekijken. Veel van zijn fietsritten waren in de regen. "Als het in je budget past, investeer dan in een winterfiets", zegt Chris.

"In de winter rijd ik op een racefiets met SHIMANO 105 Di2. Hij schakelt moeiteloos, ongeacht de weersomstandigheden, echt geweldig! Als er onderdelen verslijten, is het niet heel kostbaar om ze te vervangen. In de winter gebruik ik ook een iets lichter verzet. Het gaat me niet zozeer om de intensiteit van de fietsritten, ik wil gewoon een goede basis leggen door uren te maken. Dus in plaats van een 11-30T wissel ik mijn cassette voor een 11-36T, waardoor ik makkelijker de 25%-klim voor mijn huis op fiets."

Voorbereiden op de regen

"Spatborden zijn, gek genoeg, eigenlijk één van mijn favoriete winterupgrades. Ze zijn niet alleen prettig voor je eigen achterwerk, maar ook voor degene die in je wiel rijdt. Bovendien zorgen ze ervoor dat je fiets net wat schoner blijft, waardoor je je onderdelen en je frame spaart. Hetzelfde geldt natuurlijk voor achterlichten. Maar gebruik alsjeblieft de niet-knipperende modus tijdens groepsritten en de knipperende modus als je alleen fietst!"

Voorbereiden op de regen

"Wat kleding betreft, draag ik S-PHYRE-overschoenen, bij voorkeur de langere versie die tot halverwege je kuit komt. Die beschermt beter tegen water in je schoenen. En als het buiten écht vies is, wikkel ik mijn tenen in aluminiumfolie om ze wat langer warm te houden, of gebruik zelfs warmtepads." 

"Met mijn laatste tip is misschien niet iedereen het eens, maar als het buiten gewoon té nat of té koud is, spring ik liever op de trainer voor een gestructureerde intervaltraining of soms ga ik zelfs naar de sportschool. Dit telt misschien niet als 'echt' fietsen voor sommigen, maar voor mij gaat fietsen in nat weer ook over veiligheid en gezondheid. Eropuit gaan in erbarmelijke omstandigheden is niet stoer. Het risico op een verkoudheid, of erger nog, een crash, is het me gewoon niet altijd waard, vooral niet als er evenementen op komst zijn."

Voorbereiden op de regen

Bio

Chris Hall is een fanatiek fietser uit Groot-Brittannië. Hij woont met zijn partner Fiona en zijn hond Marshall in het Peak District en rijdt jaarlijks duizenden kilometers. Met een groot deel van zijn ritten zamelt hij geld in voor verschillende goede doelen.

Deel dit artikel

Gerelateerde verhalen