Terug Ontdek meer van Shimano

Yannick Runhart heeft de leiding over de service course van Team DSM. Het is zijn taak om de vrachtwagens van het team te laten vertrekken met het beste materiaal voor elke wedstrijd. Hij houdt toezicht op de monteurs van de ploeg en werkt samen met de partners en Team DSM’s eigen onderzoekers om de renners tijdens de race elk mogelijk technologisch voordeel te bieden. Het is een constante uitdaging, maar Yannick vindt het heerlijk. De filosofie van Team DSM is dezelfde als de zijne.

 

Yannick Runhart

 

"Je moet altijd uitdagingen blijven zoeken. Zelfs als je wint, kun je beter"

Yannick Runhart

 

“Uitdagingen blijven zoeken betekent altijd jezelf uitdagen. Op ons logo staan twee strepen. De ene staat voor jezelf en de andere voor de ploeg. Je kunt altijd jezelf uitdagen, maar je kunt ook je ploeg beter maken door hen uit te dagen,” zegt hij. “Iedereen heeft zijn eigen expertise en als dat van bovenaf wordt gecoördineerd, krijg je het beste resultaat. Maar je moet altijd uitdagingen blijven zoeken. Zelfs als je wint, kun je beter, zodat je morgen weer kunt winnen. Anders win je over twee jaar geen koers meer.”

 

Bij Team DSM probeert iedereen altijd beter te worden in wat hij of zij doet. Ze zijn kritisch op hun werkwijze en vragen zich constant af wat ze kunnen verbeteren.

 

Dat heeft ook Yannick vanaf zijn eerste dag in het fietsen gedaan.

 

“Ik werkte op heel jonge leeftijd al op zaterdag bij een fietsenmaker. Toen ik op mijn 13e met koersen begon, sleutelde ik altijd aan mijn eigen fietsen,” vertelt hij. “Mijn fiets was altijd één van de mooiste van het peloton. Het moest altijd de beste en lichtste zijn die er verkrijgbaar was.”

 

Die compromisloze houding heeft Yannick heel ver gebracht in het fietsen. Dit heeft hij toegepast op zijn training. Het duurde niet lang voordat hij aan World Cupraces in het mountainbiken meedeed. Toen kreeg een baan bij Shimano, waar hij zeven jaar werkte als monteur. Hij is altijd voor de lol blijven racen, vooral ’s winters op zijn veldrijfiets. Hij vindt het heerlijk om naar een groot doel toe te werken. De afgelopen jaren heeft hij in het veldrijden twee keer de nationale titel voor amateurs veroverd.

 

Yannick was dan ook heel blij toen Team DSM hem vroeg. Hij vindt het heerlijk om met de beste sporters en materiaal te werken en Team DSM werkt nauw samen met Shimano. Yannick kon ook gebruik blijven maken van DURA-ACE.

 

Toen Yannick bij Shimano begon, was net de eerste versie van Di2 uitgebracht. “We kregen die eerste groepset binnen bij in de werkplaats. Dat was de eerste keer dat ik erop reed. Daarvoor reed ik altijd met mechanische versnellingen. Schakelen met Di2 was een enorme stap,” vertelt hij. 

 

Sindsdien is DURA-ACE Di2 steeds lichter, preciezer en krachtiger geworden. De invoering van schijfremmen was een geweldige vooruitgang waar Yannick blij mee was, omdat hij ze al jaren naar grote tevredenheid offroad gebruikte.

 

Bij Team DSM is hij betrokken bij de ontwikkeling van DURA-ACE’s nieuwste variant. De ploeg heeft de nieuwe groepset een jaar lang getest. Ze zijn met prototypes de windtunnel ingegaan, hebben de technologie getest op de baan en op de wegen van Parijs-Roubaix, Strade Bianche en in de Ronde van Vlaanderen. In de Ronde van België, eerder dit jaar, hebben ze op het nieuwste prototype geracet om er zeker van te zijn dat de onderdelen de zwaarste wedstrijdomstandigheden aankunnen.

 

Ondertussen daagt de ploeg Shimano steeds weer uit om kleine verbeteringen aan te brengen door elk detail van de prestaties en de ergonomie van de groepset te beoordelen te vragen: wat er kan er beter gemaakt worden? 

 

Yannick is een belangrijke schakel tussen Shimano en Team DSM.

 

Hij zegt dat de renners heel tevreden zijn over het eindproduct. Ze zijn vooral onder de indruk van de nieuwe schijfremmen met SERVOWAVE-technologie, die ze meer controle en eindeloze remkracht bieden. 

 

“Het lijkt misschien een kleine update,” zegt Yannick. “Maar het is voor de renners iets heel groots. Of je nu een prof of amateur bent, je zult zeker het verschil voelen."

 

Ondertussen zijn de monteurs van Team DSM dolblij met de nieuwe, veel simpelere draadloze cockpit.

 

“Het moeilijkste van een goede fiets bouwen, is ervoor zorgen dat de kabels intern geleid worden,” zegt Yannick. “En nu is dat met een draadloze cockpit heel eenvoudig. De vorige versie van de Di2 was volledig bedraad en bij deze loopt er maar één draad tussen de voor- en achterderailleur. Zo zijn er geen kabels meer in de cockpit. Dit was altijd heel lastig, want daar zitten de lagers. Daardoor kun je de fiets twee keer zo snel bouwen.”

 

Dit najaar wil Yannick graag zelf gaan rijden op de nieuwe DURA-ACE Di2 groepset. Dan kan hij lekker zichzelf weer uitdagen. En hij zal voor zijn materiaal geen compromissen sluiten. Hij wil racen met de beste, lichtste en duurzaamste onderdelen die er zijn.

 

“Ik dacht al: kan ik dit komende winter op mijn veldrijfiets gebruiken?” besluit hij.

Bekijk hieronder in de video hoe de Scott Addict RC van team DSM voorzien werd van de nieuwe DURA-ACE.

background image

Lees meer over de nieuwe DURA-ACE