Dit jaar eindigde de Tour de France weliswaar in Nice, maar voor de hardwerkende wielrenners die meededen aan de Olympische Spelen, leidde de weg rechtstreeks naar de Eiffeltoren in Parijs. Met een decor dat in een klassieke film niet zou misstaan, reden de coureurs tijdens de wegrace op topsnelheid door Montmartre en langs de Arc de Triomphe, regelrecht de geschiedenisboeken in. Ook de tijdrit startte net ten noorden van de Eiffeltoren, bij Invalides.
Voor Remco Evenepoel, Grace Brown, Filippo Ganna en Valentin Madouas vormde het unieke Parijse parkoers een fraai decor voor hun gedenkwaardige prestaties, waarbij ze al hun talenten moesten aanspreken op weg naar het podium, racend voor het gedroomde goud.
De parkoersen
De elite wegrace voor mannen had een uitdagend parkoers waarbij 273 km en 2800 hoogtemeters moesten worden afgelegd. De route begon en eindigde in het prachtige Trocadéro en liep via de bosrijke en bergachtige Chevreuse-vallei langs Versailles naar het Louvre. Daarna volgde een wilde en eindeloze sightseeing-toer door de stad van de liefde. Vanaf Montmartre werd de weg steeds lastiger met een 18,4 km lang segment vol met kasseien-beklimmingen richting de finish.
De tijdrit werd gehouden op een vrijwel vlak parkoers van 32,4 km door het Bois de la Vincennes, langs La Cipale, het Vélodrome Jacques Anquetil en terug naar Invalides.
Remco Evenepoel
De straten gonsden van opwinding terwijl het zachte geluid van accordeons werd overstemd door de neervallende regen. De Spelen waren nog maar net begonnen toen Remco Evenepoel voor Team België begon aan de tijdrit van zijn leven. Zijn landgenoot Wout van Aert zat te wachten in de 'Hot Seat' en zag hoe Filippo Ganna monsterlijke wattages uit zijn benen perste, de kasseien bijkans vermorzelde en Van Aert naar de tweede plek duwde.
Vervolgens reed Evenepoel een tijd van 36 minuten, 12 seconden en 16 honderdsten en pakte daarmee de gouden medaille."Er gaan nu zoveel emoties door mijn lichaam." zei hij na afloop. "Het is een van de mooiste momenten van mijn leven."
Filippo Ganna
De Italiaanse recordbreker, die vroeger een sprintkanovaarder was, staat tegenwoordig bekend om zijn inspanningen op de baan en op de weg. De man met de bijnaam 'Top Ganna' won in 2020 en 2021 het UCI wereldkampioenschap tijdrijden op de weg. Ganna wilde de Olympische Spelen in 2024 knallend beginnen en de geluidsbarrière doorbreken om rechtstreeks naar het podium te rijden.
Na eerder een gouden medaille te hebben gewonnen bij de ploegenachtervolging op de baan in Tokio 2021, verzekerde Ganna zich nu van het zilver in Parijs. Magnifico!
Grace Brown
Ze vocht tegen de regen maar reed als de bliksem. Grace Brown uit Down Under kwam, zag en won het goud bij de tijdrit voor vrouwen. De wegen waren glad door de regen toen de kampioene met een gemiddelde van 49 km per uur een tijd neerzette van 39:48.
Grace was al verschillende keren dicht bij de regenboogtrui, maar naar jaren van hard werken en toewijding, vond ze in de straten van Parijs eindelijk haar snelheid en won in grootse stijl.
Remco Evenepoel
Iconisch.
Alsof het winnen van de witte trui tijdens de Tour de France een paar weken eerder nog niet voldoende was, besloot Remco Evenepoel dat dit het jaar zou worden waarin hij zijn naam groots in de geschiedenisboeken zou schrijven. Uitkomend voor zijn geboorteland België, reed Evenepoel een groot deel van de wegwedstrijd in het peloton. Misschien had hij onderweg zelfs tijd om van de bezienswaardigheden te genieten. Met nog ongeveer 100 km te gaan, begon Remco zijn tempo te verhogen en lanceerde een paar aanvallen.
Nadat het peloton uiteenviel in Montmartre, haalde Remco Evenepoel zijn medefavorieten Van Aert en Van der Poel in. Hij maakte handig gebruikt van de klim naar Montmartre om een paar rijders uit het wiel te rijden en aan te sluiten bij de Fransman Madouas. Nadat hij Madouas had gelost, kreeg Remco een lekke band in de buurt van het Louvre. Er gingen zenuwslopende seconden voorbij voordat de Belg een nieuwe fiets kreeg, alvorens hij glorieus naar de overwinning reed in een tijd van 6:19:34.
Valentin Madouas
Voor een uitzinnig thuispubliek. In het hart van je geboorteland. Onvergelijkbaar en onvergetelijk. Valentin Madouas is geboren en getogen in Brest, en komt uit een wielernest. Het lukte zijn vader Laurant Madouas om Valentin te inspireren om in zijn voetsporen (of beter: bandensporen) te treden. Valentin staat bekend als puncher, gespecialiseerd in glooiend, heuvelachtig terrein. Ideaal dus voor het Parijse parkoers van de Olympische Spelen.
De coureur van Groupama-FDJ baande zich een weg door het peloton en hield gelijke tred met de Nederlandse en Belgische titanen die zich een weg vochten door Montmartre. Hij kwam nog dicht in de buurt van Remco Evenepoel, maar verzekerde zich uiteindelijk van een welverdiende zilveren medaille.
DURA-ACE
Olympische kampioenen hebben iets speciaals. Het vergt bijzondere vaardigheden, vastberadenheid en doorzettingsvermogen om de top te bereiken. Voor Remco, Filippo, Valentin en Grace is alleen de ultieme inspanning goed genoeg. Om de top van je sport te bereiken, heb je onderdelen nodig waarop je kunt vertrouwen. Daarom rijden de Olympisch kampioenen met de DURA-ACE R9200 groepset. Elk onderdeel is verfijnd, geavanceerd en afgestemd om jou te helpen je dromen te bereiken.
En in sommige gevallen worden die dromen omgezet in een gouden medaille. Of twee, voor uitzonderlijke kampioenen.