Terug Ontdek meer van Shimano

Snelheid vormde de drijvende kracht achter de nieuwe generatie racegroepen, en elke beslissing van onze ontwerpers was erop gericht om jou nog sneller te laten gaan. De technici van Shimano werkten aan het verfijnen van elk onderdeel en elke functie om de beste fietservaring te bieden, of je nu naar de meet sprint op de Champs-Élysées of een lokale heuvel je wil oplegt.

Shimano's nieuwe hoogwaardige 12-speed Di2 elektronische racegroepen zijn niet alleen voorzien van de beproefde HYPERGLIDE+ technologie die een revolutie teweegbracht in het schakelen op mountainbikes. De nieuwe draadloze cockpit maakt ook het snelste elektronische schakelsysteem voor fietsen nog sneller. Een nieuw draadloos protocol van eigen makelij verhoogt de schakelsnelheid zonder enige afbreuk te doen aan Shimano's kenmerkende nauwkeurige en betrouwbare schakelprestaties. De accuduur is ook van topniveau, met een gecentraliseerde accu waarmee je ongeveer 1.000 kilometer zorgeloos kunt fietsen op één enkele lading.

De volledig opnieuw ontworpen hydraulische schijfremmen zorgen voor een nooit eerder vertoonde balans tussen snelheidsregeling en remkracht. DURA-ACE en ULTEGRA remmen zijn eenvoudiger te onderhouden en bieden een betere modulatie en controle. Ter afronding van de nieuwe groep introduceert Shimano een gloednieuwe collectie DURA-ACE en ULTEGRA wielen die stijfheid, aerodynamica en gewicht perfect combineren voor elk type fietser en ieder terrein. Op het snijvlak van innovatie, betrouwbaarheid en controle herdefiniëren Shimano's nieuwe 12-speed racegroepen de betekenis van snelheid door middel van nauwkeurig schakelen en eersteklas prestaties.

DRAADLOOS WAAR HET NODIG IS

Shimano's nieuwe schakelsystemen maken gebruik van draadloze technologie waar dat zinvol is, zowel voor alledaagse ritten als ultieme prestaties. Het vrijmaken van de schakelverstellers van de achterzijde van de fiets zorgt voor een strakkere cockpit en vereenvoudigt het opbouwproces. Het aansluiten van de derailleurs op een interne hoofdaccu verzekert absolute betrouwbaarheid door het handhaven van een stabiele spanning, terwijl dit ook Shimano's toch al bliksemsnelle schakelsnelheid vergroot, die ervoor zorgt dat Di2 gemeengoed is in het profpeloton

De nieuwe Di2 dual control verstellers hebben een opvallende, geheel nieuwe ergonomie en fungeren als het draadloze commandocentrum. Voor het nieuwe Di2-platform ontwikkelde Shimano een eigen draadloos geïntegreerd circuit dat een grote veiligheid, hoge verwerkingssnelheid en een laag stroomverbruik biedt. Vergeleken met andere draadloze platforms resulteert dit in een aanzienlijk kleinere kans op interferentie, hogere schakelsnelheden en een langere levensduur van de accu. En door één enkele interne oplaadbare accu te gebruiken, heeft Shimano het laadproces vereenvoudigt, blijft de accu volledig beschermd en is een betrouwbare schakelcommunicatie verzekerd.

De bekabeling is ook vereenvoudigd, waarbij de accu nu als de junction fungeert. Twee kabels vanuit de accu zijn rechtstreeks, maar afzonderlijk, verbonden met de voor- en achterderailleurs. Het systeem gebruikt ook kleinere SD300 kabels, die lichter zijn en eenvoudiger zijn te geleiden. Er is ook een volledig bekabelde optie voor wie de voorkeur geeft aan een meer traditionele configuratie en voor gebruik op triatlon- en tijdritfietsen.

Zowel DURA-ACE als ULTEGRA zijn in hoge mate aanpasbaar met behulp van Shimano's gebruiksvriendelijke E-TUBE-app op je smartphone of pc. Met E-TUBE kun je je aandrijving instellen zoals jij dat wilt: pas de schakelsnelheid aan, verander het aantal schakelstappen per druk op de knop en maak gebruik van synchro- en semi-synchrofunctionaliteit. Je kunt E-TUBE ook gebruiken om je 12-speed draadloze aandrijfysteem van Shimano te verbinden met Shimano Connected Partners zoals Garmin en Wahoo. Door deze connectiviteit kun je profiteren van functies zoals het bladeren door GPS-schermen met knoppen op je shifter in plaats van dat je hiervoor je handen van het stuur moet halen.

Tijdens wedstrijden, waar de omstandigheden in een oogwenk kunnen veranderen, kan zelfs een kortstondige vertraging van de respons het verschil betekenen tussen winst en verlies. Met hogere schakelsnelheden kan een wielrenner onmiddellijk reageren en een fractie van een seconde sneller handelen dan de tegenstander, razendsnel demarreren, zelfverzekerd versnellen in en uit bochten, en zegevierend over de finish sprinten.

WAAROM 12-SPEED?

Kort gezegd gaat het dus om één ding: efficiëntie. Door over te stappen op een 12-speed cassette beschikken fietsers altijd over de hoogste en laagste versnelling die ze nodig hebben, met daar tussenin een serie intelligent oplopende versnellingsstappen. Deze dichter bij elkaar liggende stappen vergroten de kans dat je een comfortabele cadans kunt vinden onder alle omstandigheden. Dit strategische selectieproces is vooral duidelijk in de zogenoemde 'Sweet Spot'-zone, waarin het meest wordt geschakeld tijdens belangrijke wedstrijdenmomenten en waar efficiëntie van het grootste belang is.

De nieuwe DURA-ACE Di2 12-speed cassette-opties zijn 11-30 en 11-34, die kunnen worden gecombineerd met 50-34, 52-36 of 54-40 kettingbladen. Deze opties bieden elke racefietser een breder versnellingsbereik, of je nu weekendritjes maakt of aan grote rondes deelneemt. De nieuwe ULTEGRA Di2 heeft 11-30 en 11-34 cassettes in combinatie met 50-34 of 52-36 kettingbladen.

In alle gevallen kun je Shimano's vernieuwde DURA-ACE vermogensmeter of de compleet nieuwe Ultegra vermogensmeter inbouwen. Beide hebben een nieuw symmetrisch ontwerp en een grotere nauwkeurigheid, die nu +/- 1,5 procent bedraagt. Gebruikmakend van technologie waarop toprenners in de hele wereld vertrouwen, leveren Shimano's vermogensmeters de gegevens die je nodig hebt om je fietsprestaties te verbeteren.

Welke configuratie van het aandrijfsysteem je ook kiest, er is slechts één enkele optie voor de achterderailleur. Dankzij Shimano zijn modellen met lange of korte kooi namelijk niet meer nodig. Over compatibiliteit gesproken: de nieuwe cassettes zijn compatibel met oudere versies. Dit betekent dat je je bestaande wielen met Shimano 11-speed cassettenaaf kunt gebruiken. De enige uitzondering is dat als je overstapt op een set nieuwe DURA-ACE wielen (waarover straks meer), je een nieuwe 12-speed cassette en aandrijving nodig hebt, omdat die wielen een vernieuwde cassetenaafbody hebben.

Shimano's nieuwe racecassettes hebben nog steeds een 11-tands kleinste tandkrans. Dit zorgt voor een efficiënter aandrijfsysteem, wat vooral een voordeel is in wedstrijden op hoog niveau. En door de toevoeging van een 12de tandkrans bieden de nieuwe Di2 aandrijvingen nog steeds een versnellingsbereik dat geschikt is voor elke situatie.

HYPERGLIDE+

De ruggengraat van deze twee nieuwe groepen wordt gevormd door de baanbrekende HYPERGLIDE+ schakeltechnologie. Deze unieke interface tussen ketting en cassette, die voor het eerst op Shimano's mountainbikegroepen werd toegepast, leidt de ketting soepel langs de cassette voor snel en nauwkeurig op- en afschakelen — zelfs bij extreme trapbelasting. Dit betekent dat je niet meer de druk van de pedalen hoeft te halen voordat je schakelt. En je hebt ook geen last meer van een schokkerig gevoel bij het optrekken en schakelen om je acceleratie te behouden. In plaats daarvan zorgt HYPERGLIDE+ elke keer weer voor soepel en constant schakelen.

BETER REMMEN

Zowel DURA-ACE als ULTEGRA heeft ook een nieuw remsysteem, dat stiller en gemakkelijker te onderhouden is en superieure controle biedt. Een eerste verbetering is de toevoeging van Shimano's bewezen SERVO WAVE-technologie. SERVO WAVE, dat oorspronkelijk werd ontwikkeld voor mountainbikes, zorgt voor een snelle initiële aangrijping en vertraagt vervolgens de krachtontwikkeling van de hendel voor een betere modulatie.

De nieuwe remklauwen zorgen voor meer ruimte tussen de remblokken en de remschijf wanneer de rem niet is aangetrokken. Dit verkleint de kans op wrijven tegen de remschijf, zelfs als deze niet compleet recht staat. Bovendien zijn de aanbevolen MT900 en MT800 remschijven lichter en een stukje goedkoper. Thuissleutelaars zullen ook het gebruiksvriendelijkere ontluchtingsproces weten te waarderen. Dit kan worden uitgevoerd zonder de remklauw van het frame te halen, mede dankzij een aparte ontluchtingspoort en ventielschroef.

NIEUWE WIELEN

Het laatste onderdeel van de nieuwe DURA-ACE en ULTEGRA pakketten zijn de compleet vernieuwde wielsets. Kenmerken van de topcollectie zijn onder meer carbon velgen, drie velghoogtes, tubeless-compatibiliteit (plus opties voor tubes) en een uitzonderlijke balans tussen stijfheid, aerodynamica en een laag gewicht. Alle nieuwe tubeless wielen hebben een interne velgbreedte van 21 mm en zijn voorzien van een velgrand met haak, zodat je zo nodig draadbanden en binnenbanden kunt gebruiken.

Fietsers die op zoek zijn naar allround prestaties zullen zich aangetrokken voelen tot de C36 wielen, die licht en reactief zijn. Als lange solo's een kolfje naar je hand zijn, biedt de nieuwe C50 een uitstekende balans tussen aerodynamische efficiëntie, een laag gewicht en stijfheid. Tot slot is er de C60, die bestemd is voor snelheidsduivels die absolute stijfheid eisen en elk aerodynamisch voordeeltje mee willen pakken. Met zijn 2-op-1 spaakpatroon aan de voor- en achterzijde, dikkere spaken en hoge 60 millimeter velg maximaliseert de C60 HR (Hight Rigidity; hoge stijfheid) de krachtoverdracht op elk moment.

Alle nieuwe wielen profiteren ook van Shimano's nieuwe cassettenaafsysteem met DIRECTE AANGRIJPING dat zorgt voor een 63% hogere stijfheid van de aandrijving in vergelijking met de huidige C40-TL wielset en ook 45 gram lichter is. Onthoud wel dat voor de nieuwe DURA-ACE wielnaven de nieuwe 12-speed cassette nodig is, terwijl de nieuwe ULTEGRA wielopties compatibel zijn met bestaande 11-speed cassettes. Verder is het enige grote verschil tussen de twee nieuwe wielsetcollecties dat de ULTEGRA iets zwaarder is door zijn stalen cassettenaafbody vergeleken met de legering die wordt gebruikt voor de DURA-ACE opties.

De lancering van de SHIMANO DURA-ACE R9200-serie en ULTEGRA R8100-serie is niet simpelweg bedoeld om de fietsconfiguratie eenmalig te vergemakkelijken of om gewoon maar nieuwe technologie te onthullen om een buzz te creëren. Het betreft een holistische benadering die 100 procent op prestaties is gericht. Over een periode van meerdere jaren zijn duizenden technische beslissingen genomen en verfijningen doorgevoerd met als enig doel om jou sneller te maken. Dat is de Science of Speed, en dat is hoe Shimano zich onderscheidt.