Terug Ontdek meer van Shimano

Je fiets moet je trots en geluk zijn. Bij goed onderhoud kan een fiets meer zijn dan een efficiënt middel om van A naar B te komen. Meer dan een middel om je conditie te verbeteren of om een wedstrijdje te rijden tegen je vrienden en concurrenten. De fiets kan een bron van vreugde en vrijheid zijn. Een krachtige machine die je liefdevolle aandacht verdient.

Net als auto's hebben fietsen regelmatig onderhoud nodig. De bewegende onderdelen moeten worden schoongemaakt, gedroogd en gesmeerd. Kettingen en aandrijvingen slijten geleidelijk als je rijdt, net als je banden en remmen. Om de veiligheid te garanderen en de efficiëntie te behouden, moet je fietsonderhoud plegen.

Afhankelijk van je fiets kan het onderhoud heel eenvoudig zijn. In dat geval zijn een regelmatige wasbeurt en jaarlijkse onderhoudsbeurt bij het plaatselijke service center voldoende. Het kan ook ingewikkelder zijn, onder meer bij een etappewedstrijd als de Tour de France of Cape Epic. Dan moet de fiets elke dag uitvoerig nagekeken worden.

Ongeacht met welk type fiets je rijdt, het onderhoud ervan moet onderdeel zijn van je routine. Wij zijn er om je daarbij te helpen. Onze kennis, originele onderdelen en service centers zorgen ervoor dat je fiets soepel blijft rijden.

Veel dingen kun je gemakkelijk thuis doen, terwijl je andere dingen beter kunt overlaten aan je Shimano-gecertificeerde mechanieker in de buurt. Het belangrijkste is: hoe beter je je fiets verzorgt, hoe meer zorgeloze uren je zult beleven.

Zorg voor je Fiets

De drie belangrijkste pijlers voor de verzorging van je fiets zijn:

  1. Onderhoud: Waarom het belangrijk is en op welke voortekenen je moet letten om te weten wanneer onderhoud nodig is.
  2. Originele Shimano-onderdelen: Weet wat het voordeel is als je versleten onderdelen vervangt door originele Shimano-onderdelen.
  3. Shimano-dealer: Breng je fiets naar een mechanieker, dealer of service center (door Shimano gecertificeerd) voor regelmatig onderhoud en service.

Onderhoud: Ken je fiets

Je kent je fiets. Je weet hoe hij reageert als je hard op de pedalen duwt. Je kent elk gekraak en elke tik. Je voelt wanneer het schakelen onnauwkeurig wordt en de ketting regelmatig van de kettingbladen of tandwielen loopt. Je moet als het ware een intuïtief gevoel ontwikkelen voor wanneer dingen goed werken en wanneer niet. Als je fiets niet soepel meer loopt of er iets niet goed klinkt, is het tijd voor een onderhoudsbeurt.

Een periodieke servicebeurt staat los van regelmatig, klein onderhoud. Voorafgaand aan elke rit zou een check van de bandenspanning en een visuele controle van je fiets voldoende moeten zijn. Door de band tussen je duim en wijsvinger te drukken, ga je na of hij een veilige druk heeft.

Met wat ervaring zul je de spanning van je banden beter kunnen inschatten. Zo weet je of je ze voor de rit nog iets moet oppompen.

Nog een goede gewoonte voor vertrek: controleer of je assen goed vastzitten, je remmen goed werken en alle essentiële bouten voldoende aangedraaid zijn.

Het kost slechts een paar seconden om een blik op je fiets te werpen en je vingers langs de bouten te halen. Het kan je een vervelende valpartij besparen. Controleer je remmen bij lage snelheid - als je begint aan je rit - om er zeker van te zijn dat ze werken. Je wilt immers dat je remmen je tot stilstand brengen als het nodig is.

Zorg voor je Fiets

Door je fiets regelmatig te wassen kun je eventuele problemen vroegtijdig opsporen. Gebruik een fietsreinigingsmiddel dat helpt je aandrijflijn te ontvetten en modder en straatvuil van het frame te verwijderen.

Gebruik op het frame een borstel met zachte haren of een doek om hardnekkig vuil te verwijderen. Een borstel met harde haren of een kettingreiniger is dan weer geschikt voor je aandrijving. Daarmee haal je het vuil van je ketting, cassette en kettingbladen.

Smeer de ketting nadat je je fiets hebt gewassen. Breng kettingolie aan op de binnenkant van de ketting terwijl je de pedalen langzaam achteruit draait zodat je op elke schakel een druppel smeermiddel aanbrengt. Controleer vervolgens hoe vrij je wielen draaien.

Zorg ervoor dat de remmen niet wrijven en controleer of de trapas en het balhoofdstel niet kraken of schuren. Mountainbikers moeten ook hun verende scharnierpunten en hun schokdemper en vork controleren.

Als je een bepaald probleem bij je fiets ontdekt, is het misschien tijd om een onderdeel te vervangen - of een bestaand onderdeel te onderhouden. Bewegende onderdelen zijn onderhevig aan slijtage, vooral onder natte of modderige omstandigheden. Hetzelfde geldt als je fiets wordt blootgesteld aan de elementen. Bijvoorbeeld als hij buitenshuis, bij het kantoor of op het station wordt geparkeerd.

Zorg voor je Fiets

Vervanging door originele Shimano-onderdelen

Fietsen worden steeds geavanceerder en complexer. Dit heeft ervoor gezorgd dat mensen verder en sneller kunnen fietsen, met een grotere efficiëntie. Dit betekent wel dat, vooral bij nauwkeurig afgestelde racefietsen, de onderdelen steeds specialistischer zijn geworden.

Vervanging van je versleten onderdelen door de juiste originele Shimano-onderdelen zorgt ervoor dat je fiets soepel blijft functioneren en net zo rijdt als toen hij gloednieuw was. Ze spelen ook een cruciale rol bij je veiligheid, zijn ontworpen om lang mee te gaan en helpen de waarde van je fiets te behouden.

Dit zijn de vijf belangrijkste voordelen van originele Shimano-onderdelen:

  1. Originele Shimano-onderdelen zijn ontworpen om lang mee te gaan.
  2. Zorg ervoor dat je fiets snel en perfect blijft functioneren met originele Shimano-onderdelen.
  3. Originele Shimano-onderdelen werken feilloos samen.
  4. Elk originele Shimano-onderdeel speelt een cruciale rol bij je veiligheid.
  5. De hoge kwaliteit van originele Shimano-onderdelen draagt bij aan het waardebehoud van je fiets.

Remblokken, voor zowel schijf- als velgremmen, moeten worden vervangen als ze te sterk versleten zijn. Bij velgremblokken is dat het geval als het remblok is afgesleten tot de diepte van de groeven in het remblok.

Controleer bij schijfremblokjes of ze tot op ongeveer 0,5 millimeter zijn afgesleten. Als ze ongelijkmatig versleten zijn en een deel van het remblok tegen de metalen behuizing dreigt te komen, is het eveneens tijd om ze te vervangen. Door originele Shimano-remblokken te monteren, behoud je de remkracht van je Shimano-remmen.

Je aandrijving is zorgvuldig ontworpen, zodat de afzonderlijke onderdelen als eenheid functioneren. Elke schakel van de ketting is ontworpen voor een perfecte aansluiting op de tanden van het kettingblad en de cassette. Dit zorgt ervoor dat alle kracht die je op de pedalen zet via de aandrijving naar het achterwiel wordt geleid.

Vervanging van een uitgerekte ketting of een versleten cassette en kettingblad door de juiste originele Shimano-onderdelen komt de levensduur van de andere onderdelen van het systeem ten goede. In het geval van een val of ongeluk draagt vervanging van beschadigde shifters en remhendels door originele Shimano-onderdelen bij aan het behoud van de betrouwbaarheid van je setup.

Een aspect waar je misschien niet aan gedacht hebt is de ergonomie van je cockpit. Je bent waarschijnlijk erg gewend aan de positie en het gevoel van je remmen en shifters. Als je die verandert, heeft dat niet alleen invloed op het comfort van je rit, maar kan het ook de intuïtieve bediening belemmeren tijdens een rit of wedstrijd.

Shimano heeft een gedegen Original Parts Selector samengesteld. Daarin staat welke onderdelen en series zijn ontwikkeld om als één complete eenheid samen te functioneren.

Zorg voor je Fiets

Gecertificeerde Shimano-mechanieker

Afhankelijk van waar je woont heb je wellicht toegang tot een van onze 1.800 Shimano Service Centers. Zo niet, dan zit er altijd wel een deskundige Shimano-mechanieker in de buurt. Als je regelmatig bij je lokale fietsspecialist binnen stapt, komt dat de staat van je fiets ten goede. De speciaalzaak heeft de technische kennis die nodig is om je fiets te onderhouden en soepel te laten rijden.

Je kunt de Shimano Dealer Locator gebruiken om gecertificeerde Shimano-dealers en Service Centers in de buurt te vinden. Hier tref je vakmensen die opgeleid zijn om Shimano-onderdelen te servicen. In de eerste plaats kunnen ze bij een probleem goed een diagnose stellen en daarnaast weten ze welke vervangende onderdelen ze moeten gebruiken. Ga voor meer informatie naar http://www.shimanoservicecenter.com.

Deel dit artikel

Gerelateerde verhalen