Voor sommigen is afdalen de perfecte beloning na een zware klim. Maar voor sommige fietsers schrikken de snelheid en de scherpe haarspeldbochten juist af. Daarom delen we een aantal belangrijke tips van onze specialisten, zodat iedere fietser kan genieten van een veilige en leuke afdaling.
In 2022 verbaasde Tom Pidcock wielerfans met zijn skills terwijl hij de Col du Galibier afdaalde op weg naar de winst van de etappe in de Tour de France. Voordat Pidcock zijn masterclass gaf, zagen we al meerdere renners die de afdaling gebruikten om aan te vallen. Ze gebruikten de snelheid om waardevolle seconden winnen of zelfs een gat slaan. De meeste gepassioneerde fietsers gebruiken de afdaling echter liever om te herstellen en om van het landschap te genieten, terwijl ze proberen om op de weg naar beneden niet door de geluidsbarrière te breken.
Shimano Europe Tech Specialist Rob Busser vertelt ons dat met vertrouwen afdalen voor iedereen is weggelegd.
“Ik weet zeker dat elke fietser meer zelfvertrouwen kan krijgen”, zegt Rob. Dit wordt bevestigd door Steven Hendrikx, een echte Vlaamse grimpeur, die deze zomer met Shimano-renners Paul Foulonneau en Aline Guglielmi de bergen in trok voor wat serieuze beklimmingen. Zowel Rob als Steven vertellen waar je op moet letten qua uitrusting en welke technieken elke fietser kan toepassen in een afdaling.
Gebouwd met professionele input
In een afdaling zijn je remmen niet het belangrijkste onderdeel van je fiets. Natuurlijk moeten ze goed werken, maar het zijn vooral je wielen die ervoor zorgen dat je je veilig en stabiel voelt tijdens het afdalen. Je wielen zitten tussen jou en het asfalt en hun kwaliteit heeft een grote invloed op hoe je fiets aanvoelt als de snelheid toeneemt.
Om de Ultegra- en DURA-ACE-wielsets te bouwen en te upgraden, verzamelt Shimano een enorme hoeveelheid feedback van professionele rijders over de rijkwaliteit. De resultaten laten zien dat een stijver wiel niet altijd de beste keuze is. “We hebben meerdere renners gesproken over afdalingen, en allemaal gaven ze aan dat er twee soorten stijfheid zijn als het om wielen gaat. Rijstijfheid en laterale stijfheid”, zegt Rob.
De voordelen van betere wielen tijdens het afdalen
“De nieuwste generatie C36-, C50- en C60-wielen is ontworpen voor maximale rijstijfheid en zorgt ervoor dat je je comfortabel voelt en controle houdt over je rit. Je wilt niet dat de laterale stijfheid te hoog is, omdat dit ervoor kan zorgen dat je wiel nerveus aanvoelt en dat je minder controle hebt. Omdat wielen uit drie afzonderlijke delen bestaan, kun je het beste een set gebruiken die is gemaakt voor één technische ambitie. Bij Shimano worden bij het maken van de wielen uit de C-serie de naaf, spaken en velg allemaal op elkaar afgestemd, wat een enorm voordeel is”, legt Rob Busser uit.
Afdalen is een mentaal spel
Steven kan dit beamen met ervaring uit de praktijk. Deze de zomer probeerde hij de beste bergwegen van Europa te vinden om binnen vier weken meer dan 100.000 meter te kunnen klimmen en afdalen. "Het gaat erom dat je zo soepel mogelijk probeert te rijden", zegt hij. “Een soepele afdaling is een veilige afdaling en met elke bocht krijg je meer vertrouwen om de volgende mentaal aan te vallen."
“Afdalen is een mentaal spel, je test niet alleen je skills maar ook je moed en zelfvertrouwen. Aan het begin van het seizoen is het altijd goed om te beginnen met afdalingen die je al kent. Elk jaar opnieuw moet je namelijk je vertrouwen weer opbouwen. In de winter rijd ik in de Ardennen. De meeste wegen in dat gebied zijn niet echt gemaakt voor snelheid. Maar het feit dat je het rustig aan moet doen en moet voelen hoe ver je kunt gaan, werkt heel goed, zelfs in natte of besneeuwde omstandigheden."
Het belang van de juiste houding
Maar om van lange afdalingen te kunnen genieten, zijn er een paar dingen belangrijk. "Naast het opbouwen van je zelfvertrouwen gaat het er ook om dat je consistent bent in je aanpak. Het begint met de snelheid. Verlaag je snelheid voldoende vóór elke bocht, met beide remmen. Zodra je de bocht bereikt, laat je de voorrem los en gebruik je alleen de achterrem. Zo houd je controle over je snelheid in de bocht en zal je fiets meer naar binnen leunen.
“De tweede is je lichaamshouding. Verplaats je gewicht naar achteren om makkelijker te kunnen remmen en een betere grip te krijgen met je achterband. Als voormalig motorrijder leun ik ook mijn binnenbeen naar buiten, waardoor ik beter kan sturen waar ik heen ga. Dan is er de racelijn. Natuurlijk moet je altijd rekening houden met tegemoetkomend verkeer, dus je kunt meestal niet de hele breedte van de weg gebruiken, maar probeer vlak voor de bocht iets naar buiten te rijden, dan richting het binnenste punt van de bocht te sturen, en weer naar buiten te rijden wanneer je uit de bocht wegrijdt. Dit wordt de racelijn genoemd en is de snelste, veiligste en meest effectieve manier om door een bocht te rijden."
Kijk door de bocht heen
Er zijn twee 'cheats' om sneller en soepeler door een bocht te rijden, naast de racelijn. "Tegenwoordig zijn GPS-apparaten een geweldig middel om vooruit te kijken", vervolgt Steven. "Zorg er wel voor dat je je navigatiecomputer op de juiste pagina en met de juiste afmetingen instelt, zodat je ruim van tevoren kunt zien op de kaart of er u-bochten of haarspeldbochten aan komen. Meestal zoom ik uit tot 50 of 100 meter, zodat ik echt vooruit kan plannen tijdens een afdaling.
“Voordat er GPS-apparaten met kaarten waren, gebruikte ik tegemoetkomend verkeer om de bochten in te schatten, maar GPS is veel nauwkeuriger. Een andere truc uit het motorrijden is om zoveel mogelijk door de bocht heen te kijken. Dit betekent dat je bij het naderen al voorbij de bocht kijkt in plaats van naar de bocht zelf. Als je op twee wielen rijdt, heb je van nature de neiging om naar het punt te sturen waar je naar kijkt. Hoe verder je vooruit kijkt, hoe beter dus."
Houd je balans bij elke draaibeweging
Rob Busser vult hem aan: "Met Shimano wielsets, behalve de C60, wat een echte sprinterswielset is, streven we naar een goede balans tussen snelheid en controle. De velg moet voldoende aerodynamisch zijn en tegelijkertijd de wind afbuigen zonder al te stijf te zijn. Het veterpatroon van de spaken heeft een verhouding van 2:1, met meer spaken aan de aandrijfzijde om de extra stress te compenseren die deze kant van het wiel te verduren krijgt. En tot slot moet de naaf zo snel mogelijk aangrijpen. Daarom gebruiken we ons eigen palwielsysteem in plaats van traditionele pallen. Dit zorgt ervoor dat de C36 en C50 uitstekende wielen zijn om mee te klimmen en dalen, terwijl de C36 iets lichter is."
Wiel- en bandbreedte
Zowel Steven als Rob bevestigen dat de breedte van de wielen heel belangrijk is om vertrouwen op te bouwen. Natuurlijk zitten er ook aerodynamische voordelen aan een 28 mm brede velg, maar het mooiste is dat er met gemak een 30 of zelfs 32 mm band op past. “Meer rubber is gewoon beter als je afdaalt”, zegt Steven. "Nogmaals, dit zit misschien vooral in mijn hoofd, maar ik heb gewoon het gevoel dat het de hele fiets minder nerveus maakt en dat het je meer grip geeft."
Sneller met een dropper?
Als we beide heren vragen om een beetje out-of-the-box te denken en ideeën te bedenken die het afdalen leuker of veiliger kunnen maken, hebben zowel Steven als Rob interessante suggesties.
"In theorie zou een mix van een C36 voorwiel en een C50 achterwiel sneller kunnen zijn in situaties met veel wind", zegt Rob. "Maar ik weet niet zeker of ik die specifieke mix qua uiterlijk mooi zou vinden."
Steven noemt de geweldige afdaling van Matej Mohoriç tijdens Milaan - San Remo. “Zijn geheime wapen, die dropperpost, kan de manier waarop je je voelt op de fiets tijdens de afdaling echt veranderen. Als je je gewicht op de fiets kunt verlagen, heeft dit een enorme invloed op de manier waarop de fiets op snelheid rijdt. Ik denk niet dat het makkelijk is om een dropperpost aan een aeroframe toe te voegen, maar ik zou het graag eens proberen."
Uiteindelijk zal afdalen altijd een uitdaging zijn. Het is belangrijk om je hoofd koel te houden en gevaarlijke situaties te vermijden. De grote beloning van fietsen zit 'm ook in het feit dat je na verloop van tijd beter wordt, naarmate je meer leert over de techniek en de juiste uitrusting vindt voor je favoriete ritten.