Terug Ontdek meer van Shimano

Mathieu van der Poel is een hoofdrolspeler in de belangrijkste wielerwedstrijden ter wereld. Hij toont zijn uitzonderlijke kracht, uithoudingsvermogen, veelzijdigheid en stuurvaardigheid op de weg, in het veld en op de mountainbike. Een-na-beste zijn, is voor hem niet goed genoeg – en die hoge eisen stelt hij ook aan zijn materiaal.

Het allerbelangrijkste kenmerk van de DURA-ACE R9200 groep is de betrouwbaarheid. “Het systeem moet zijn werk doen onder tal van verschillende omstandigheden: in vlakke sprintetappes, tijdens Parijs-Roubaix, maar ook in de bergen als je naar het grootste kransje schakelt. En het moet zo snel mogelijk zijn, want elke seconde telt”, zegt de kopman van Alpecin-Fenix.

Met zijn vele bochten, kasseiwegen en tempowisselingen vormt de Ronde van Vlaanderen een examen waar het systeem moeiteloos voor slaagt. “Wat mij betreft is die wedstrijd de belangrijkste test”, aldus Van der Poel. “Je moet bijvoorbeeld tussen het binnen- en buitenblad schakelen en er liggen ook heel wat kasseien. De ketting staat onder enorme spanning en je moet nog steeds kunnen schakelen als je volle bak over de kasseien rijdt.”

Mathieu van der Poel en DURA-ACE R9200

Het gaat niet alleen om nauwkeurig schakelen, maar om het harmonieus samenwerken van alle onderdelen. De DURA-ACE FC-R2900-P vermogensmeter is ook essentieel voor de voorbereiding van Van der Poel. “Die is ontzettend belangrijk”, zegt hij. “Zonder zo'n meter is het voor een renner onmogelijk specifieke trainingen te doen; elke prof die ik ken, gebruikt er eentje.” 

Mathieu van der Poel en DURA-ACE R9200

Tel daar de lichte, watervlugge DURA-ACE C50- en C60-wielen bij op en je profiteert behalve van de aerodynamica ook nog eens van een mooi uiterlijk. Want of je nu de heuvels bij jou in de buurt op vliegt of een topklassieker wint, je wilt niet alleen hard fietsen maar er ook snel uitzien. “Ik vind die nieuwe wielen echt fantastisch”, zegt Van der Poel. “Die onopvallende look, met alleen de merknaam erop, spreekt me erg aan. Het ziet er heel goed uit op de fiets.”

Mathieu van der Poel en DURA-ACE R9200

 Dit is een systeem voor mensen die niet van compromissen houden, zoals Van der Poel. Wat drijft hem voort om de beste te zijn? “Winnen is altijd mijn motivatie geweest. Daar doe ik het voor, dat is waarom ik train. Het is gewoon mooi om over het beste materiaal te beschikken en te proberen enkele grote wedstrijden te winnen.”

Die missie is in 2022 alvast geslaagd. Niet alleen door zijn succes in de Ronde van Vlaanderen, maar ook met zeges in Dwars door Vlaanderen en de eerste etappe van de Giro d’Italia. “Na de problemen met mijn rug [in de winter] werd het toch een behoorlijk mooi klassiekerseizoen en ook de Giro ging best goed. Ik kan tevreden zijn met hoe de eerste helft van het seizoen is gelopen”, zo blikt hij terug.

Mathieu van der Poel en DURA-ACE R9200

Van der Poel is van plan om zich weer volop te laten zien in de Tour de France, waar hij aan de start verschijnt op een speciaal gespoten Canyon Aeroad: “Daar kijk ik echt naar uit. De vorige editie was een beetje vreemd door het verschuiven van de Olympische Spelen vanwege de pandemie. Op dat laatste evenement wilde ik graag goed presteren. Vandaar dat we toen besloten hebben om na tien dagen uit de ronde te stappen. Het is de bedoeling dat ik hem dit jaar wel uitrijd, net zoals ik dat in de Giro deed.”

Alpecin-Fenix mikt op etappezeges en blijft als ProTeam naar boven kijken en de grote ploegen het vuur na aan de schenen leggen. Wat is het geheim achter hun succes? “Ik weet niet of er een geheim is, maar net zoals bij andere ploegen is het zo dat het makkelijker is om goed te presteren als de sfeer goed is, je plezier hebt en allemaal goed met elkaar overweg kunt.”

“Plezier hebben, is altijd heel belangrijk voor me geweest en dat is het nog steeds”, gaat Van der Poel verder. “Het is ook een van de beste manieren om te kunnen blijven presteren. In de wielerwereld is er altijd veel druk en zijn de verwachtingen ontzettend hoog. Je zit elke dag urenlang op de fiets. Als je dat niet met een glimlach op je gezicht kunt doen, wordt het erg moeilijk.”

Hij kan erop vertrouwen dat zijn topmateriaal van Shimano die glimlach nooit zal laten verdwijnen. “Het werkt altijd”, aldus Van der Poel. “En dat is misschien wel het grootste compliment dat je een groepset kunt geven.”

“Ik rijd al mijn hele leven lang met DURA-ACE en dat zegt wel iets. Wat mij betreft is het gewoon perfect.”

Mathieu van der Poel en DURA-ACE R9200
Mathieu van der Poel en DURA-ACE R9200
Mathieu van der Poel en DURA-ACE R9200

Deel dit artikel

Gerelateerde verhalen