Als het gaat om het selecteren van de juiste cranklengte, is het belangrijk een goede keuze te maken. Maar net zo belangrijk is het om de juiste opties te hebben om uit te kiezen. Daarom zijn Shimano's nieuwe Dura-Ace- en Ultegra-racefietsgroepen verkrijgbaar met cranks die korter zijn dan ooit tevoren.
Zowel Dura-Ace- als Ultegra 12-speed weggroepen hebben een compleet pakket aan opties, waaronder:
- Dura-Ace: 160, 165, 167.5, 170, 172.5, 175, en 177.5 millimeter cranklengtes
- Ultegra: 160, 165, 170, 172.5, en 175 millimeter cranklengtes
Maar waarom zou iemand overwegen over te stappen op kortere cranks? Welke prestatievoordelen kunnen ze bieden?
De antwoorden op deze vraag zijn talrijk. Ze zorgen ervoor dat iemand een hogere cadans kan draaien, meer ruimte met het pedaal heeft in de bochten en minder pijn ervaart in de onderrug, gewrichten of spieren. Kortere cranks kunnen ook helpen om problemen met de pasvorm te verhelpen. Denk dan aan knieën die je borst of stuur raken wanneer je in een aerodynamische houding rijdt. En, zoals studies hebben aangetoond, zijn er weinig of geen nadelen verbonden aan het overstappen op kortere cranks.
"Bikefitters begonnen aanvankelijk te experimenteren met kortere cranklengtes in de triatlonwereld, waar renners streefden naar een kleinere heupbuiging en een meer open heuphoek bij het rijden in een lage aerodynamische positie," zegt Chris Jacobson uit, Brand Manager voor Pro Bike Gear en Bikefitting.com. "Wat ze ontdekten is dat een rijder een vergelijkbaar piekvermogen kan genereren met een scala aan crankarmlengtes, dus er is een verschuiving geweest van het oude adagium 'rijd nooit met iets buiten het bereik van 170-175 millimeter'."
Het is ook belangrijk om te beseffen dat, terwijl het gebruik van langere cranks een renner in staat stelt om een hoger koppel te genereren, tegelijkertijd de cadans daalt bij een gelijke inspanning omdat de renner een grotere cirkel maakt terwijl hij trapt. Omgekeerd zal de rijder met kortere cranks een minder hoog koppel produceren. Wél neemt de cadans toe omdat hij een kleinere cirkel maakt. Het effect van de cranklengte op de netto poweroutput is dus te verwaarlozen. En als extra bonus biedt dat kleine verschil in de grootte van de gedraaide cirkel een potentieel aerodynamisch voordeel, merkt Jacobson op.
Met deze wetenschap heeft Shimano haar cranklengte aanbod aangepast om meer fietsers de ideale optie te bieden. "Het idee is dat we consumenten en fietsbedrijven proberen te helpen fietsen samen te stellen voor een breder scala aan hoogtes en behoeften", zegt Dave Lawrence, Shimano North America Road Product Manager. "We hebben geen nadelen gezien bij het gebruik van kortere cranks, en we willen ervoor zorgen dat alle rijders toegang hebben tot de eersteklas ervaring die het gebruik van Dura-Ace- en Ultegra-aandrijvingen met zich meebrengt."
Als je nieuwsgierig bent naar de impact die een verandering van cranklengte kan hebben op je fietservaring, raadt Jacobson aan om BikeFitting.com te checken voor een professionele bikefitsessie. "We gebruiken een 3D-trapanalyse en kunnen de cranklengte aanpassen van 155 tot 180 millimeter in stappen van 2,5 millimeter. Dat stelt ons in staat om real-time krachtmetingen te doen", zegt hij. "Dan kan de fitter samen met de atleet beoordelen waar er meetbare verschillen zijn. Je komt zo tot een cranklengte die het meest zinvol is voor de capaciteiten en behoeften van de sporter."
Dus of je nu last hebt van lage rugpijn, je cadans wilt verhogen, je heuphoek wilt vergroten of gewoon een beetje wilt experimenteren, overweeg eens om een set kortere cranks aan te schaffen.
"Ik heb talloze rijders horen zeggen dat ze zich comfortabeler voelen, vooral op langere ritten, en dat het gemakkelijker is om de pedalen rond te draaien wanneer ze kortere cranks gebruiken", zegt Jacobson. "En een echt nadeel moeten we nog vinden, dus we hebben niets te verliezen."